JussiPartanen Paremmalle keskustelulle

Innovaatioita ja "innovaatioita"

Tämä kirjoitus on keskustelunavaus ja sisältää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: 

Suomen puoluekenttä on muuttunut homogeenisemmaksi, ja vanhat jakolinjat ovat sumentuneet. Ville Niinistö (1) ja Jutta Urpilainen (2) ovat kuvailleet edustavansa sosiaaliliberaalia linjaa, keskusta kuvailee itseään sosiaaliliberaaliksi puolueeksi, eikä kokoomuksen liberaalikonservatismikaan hirveästi eroa tästä ajatusmaailmasta. Yleisesti ottaen uskoisin, että hyvin suuri osa suomalaisista uskoo markkinatalouteen innovaatioita ja kasvua tuottavana voimana, mutta haluaa silti taata kaikille suomessa asuville peruspalvelut ja oikeudet. Erot puolueiden välillä tulevat esiin pohdittaessa miten palvelut tuotetaan. (3)

Viime viikkoina on puhuttu paljon yksityisen vanhustenhuollon ja lastentarhojen sääntöjen kiertämisestä ja epäinhimillisistä hoito-oloista. Taloustieteen opiskelijana ymmärrän, että kilpailu kannustaa innovaatioihin ja yksityistäminen oikeissa paikoissa lisää kansakunnan innovaatiokykyä. On selvää, että jos kunta haluaisi rakentaa vaikka sähköisen äänestysjärjestelmän, jalkapallostadionin tai jotain muuta johon sillä ei ole ammattitaitoa ja resursseja, on tehokkaampaa kilpailuttaa palvelu kuin tuottaa se itse. Joillain aloilla, kuten esimerkiksi juuri vanhustenhoidossa nämä "innovaatiot" tuntuvat surullisen usein tarkoittavan sitä, kuka pystyy innovatiivisimmin kiertämään säännöksiä ja vetämään voittoja välistä.

Onko vika säännösten ja niiden seuraamisen yksityiskohdissa vai koko ideassa?

Omille aivoilleni luonteva ratkaisu olisi pohtia alakohtaisesti innovaatioiden mahdollisuutta ja keskeisyyttä kyseisellä alalla, ja jos niitä ei ole tuottaa palvelu julkisesti. Toinen vaihtoehto olisi kehittää sääntelyä ja valvontaa. Mielipiteitä?

(1) https://www.vihreat.fi/henkilo/ville-niinisto
(2) http://archive.is/2Lpgc
(3)https://yle.fi/uutiset/3-9529743

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat